Seppo kertoo, miltä lajin kasvu on hänestä itsestään tuntunut, ketkä ovat olleet vuosien varrella hänen idoleitaan, sekä hän pohtii, voisiko esimerkiksi frisbeegolf ottaa mallia InterActionin toiminnasta.

Miltä tuntuu olla lajisi tähtipelaaja ja idoli lasten sekä nuorten keskuudessa?

– Mä mietin tätä yksi päivä. Se on tosi kivaa. Olen otettu siitä, että se on näin. Moni sanoo, että se vastakaiku on se syy, minkä takia tätä tykkää tehdä. Mä sanoisin, että se on hyvä bonus tässä lajissa. Roolini on kiva, mutta mä itse tykkään ajatella, että teen tätä ja asioita sen takia, että pidän niistä.

Kerro minkälaista suosiosi on esimerkiksi kisojen jälkeen?

– Turun kisa kesältä on jäänyt mieleen erityisenä. Olin varmaan 30-60 minuuttia kisan jälkeen parkkipaikalla kirjoittamassa satoja nimmareita. Kyllä se aika absurdilta tuntuu, miten tämä on tähän pisteeseen mennyt. Varsinkin kun kaikki on käynyt niin nopeasti. On minulta varmaan kymmenen vuotta pyydetty satunnaisesti nimmareita, mutta tämä nopea räjähdys on hyvin mielenkiintoinen.

Olen itsekin kasvanut nuoruuteni niin, että minulla on eri asioissa idoleita.

Koetko sen olevan tärkeää, että nuorilla ja lapsilla on idoleita?

– Ehdottomasti. Olen itsekin kasvanut nuoruuteni niin, että minulla on eri asioissa idoleita. Esimerkiksi eri urheilulajeista ja musiikista niitä löytyi. Kyllä idolit ja roolimallit ovat aina tärkeitä.

Ketkä niitä sinun idoleita sitten olivat?

– Pelasin salibandya nuorempana ja sieltä löytyi ne isoimmat idolit. Silloin Janne Tähkä oli huippupelaaja ja pääsin hänen juniorileirille. Tällaiset asiat olivat huikeita.

– Skeittauksessa Rodney Mullen oli esimerkiksi sellainen, kenen tyylistä tykkäsin tosi paljon. Harrastin sitäkin nuorena. Kuuntelin siihen aikaan myös räppiä, ja ihan eka idoli oli sieltä Pikku G. Myöhemmin tuli myös Mac Miller.

Frisbeegolfin harrastajamäärät ovat kovassa nousussa ja korona-aikana laji on ollut yksi voittajista. Kuinka iloinen olet oman lajisi asemasta?

– Se on tosi hieno juttu. Siitä asti kun aloitin frisbeegolfin, niin mä koin, että on ihme, ettei laji ole sen suositumpi. Tiesin, että kasvua tulee, mutta kyllä tämä on yllättänyt jopa mut. En osannut odottaa mitään näin isoa. En usko, että loppua on nähty vielä ollenkaan.

Suomessa ratoja on jo noin 900, joten potentiaali on rajaton.

Laji on kantanut oman kortensa kekoon myös taistelussa liikuntapommia vastaan. Frisbeegolfia pelatessa ihmiset saavat kuin huomaamattaan vuorokauden askelmääräsuositukset täyteen. Miksi juuri frisbeegolf on niin suosittu harrastus?

– Frisbeegolfin mun mielestä yksi eduista muihin lajeihin nähden on se, että harrastuspaikat ovat pääsääntöisesti kaupunkien ja kuntien omistamia, ja lähtökohtaisesti ilmaisia. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tämä mahdollistaa sen, että tosi moni voi lähteä pelaamaan. Se ei maksa mitään ja radoille mahtuu parhaimmillaan satoja heittäjiä samanaikaisesti. Turun seudullakin ratoja alkaa olla jo parisenkymmentä. Se tarkoittaa sitä, että tätä lajia voidaan harrastaa ihan mielettömiä määriä. Suomessa ratoja on jo noin 900, joten potentiaali on rajaton.

– Luulen, että lajissa viehättää myös se erilaisuus muihin lajeihin nähden. Pelkästään tuo peliväline on sellainen, mikä lentää eri tavalla kuin muut. Yleensä kaikki lentoradat ovat kaarimaisia, mutta frisbee kannattelee samalla tasolla parhaimmillaan parisataa metriä, ja sä pystyt heittämään sen tosi tarkasti. Laji on kiinnostava, sopivan helppo, mutta samalla myös haastava. Lajia on helppo lähteä pelaamaan, mutta siitä saa silti haastavaa ja sitä voi pelata tosi monella eri tasolla.

Miten muut lajit voisivat ottaa oppia frisbeegolfista?

– Frisbeegolfin erityispiirre on se, että siinä ei ole tuomareita. Kaikki pelaajat tuomaroivat keskenään, mitä kierroksella tapahtuu. Siitä on syntynyt sellainen frisbee-spirit. Kaikki haluavat pelata sovussa ja vaikka kilpaillaankin keskenään, niin pitää tulla toimeen kaikkien kanssa. Se on lajin yksi isoista bonuksista ja hieno juttu. Siitä kaikki voisivat ottaa oppia ihan kaikissa elämän osa-alueissa.

Kaikesta toiminnasta, mitä InterAction on, voidaan ottaa mallia myös frisbeegolfin puolella.

Olet tutustunut nyt InterActionin toimintaan. Mitä mietteitä se herätti sinussa?

– Mielestäni InterAction on hieno projekti kaiken kaikkiaan. Siinä on hyvät arvot ja niitä arvoja on tähän mennessä toteutettu tosi hyvin. Idea on tosi hyvä. Yhteiskuntavastuu on tosi hienoa ajattelua.

Olisiko frisbeegolfseuroilla mahdollisuus ottaa mallia tästä toiminnasta?

– Ehdottomasti. Lajissa seuratoiminta on vielä melko pientä, mutta kasvaa samaa tahtia kuin laji kasvaa. Nykyään on jo tosi monia hienoja seuroja. Esimerkiksi turkulainen Fore, jota itse edustan, kasvaa tällä hetkellä kovaa vauhtia ja työllistää jo ihmisiä. Kaikesta toiminnasta, mitä InterAction on, voidaan ottaa mallia myös frisbeegolfin puolella. Esimerkiksi kerhotoimintaa voidaan järjestää nuorille.

Paljonko lämmittää mieltä, että Prodigy Disc Europe on lähtenyt InterActionin mahdollistajaksi?

– Tosi paljon. Silloin kun sisarusteni kanssa vuonna 2014 perustimme tämän yrityksen, meidän pääarvo oli se, että haluamme kasvattaa lajia. Silloin ei voi vain ajatella tulosta, mitä firma tekee. Totta kai se tulee siinä samassa, mutta halusimme kasvattaa firmaa lajin kasvamisen kautta. Tämä on nyt nimenomaan yksi osa sitä. Kasvamme oikealla tavalla ja hyvillä arvoilla, joten on tosi kiva olla tässä mukana.

Oliko tähän helppo hypätä mukaan?

– Kyllä. Meilläkin on jo niin hyvä tilanne, että työllistämme monia ihmisiä. Heti kun mulle kerrottiin, että tällainen projekti on tarjolla, niin ei mun tarvinnut kauaa miettiä, kun päätin, että tämä on hyvä juttu ja tähän lähdetään mukaan.

Kerro vielä loppuun, mitkä ovat sinun rohkaisevat sanat kaikille nuorille, jotka tavoittelevat omissa lajeissaan huipulle, kuten sinä olet päässyt?

– Huipulle pääseminen vaatii aina paljon työtä, mutta olen itse ajatellut aina niin, että se paras lopputulos syntyy siitä, kun tekee sitä, mistä tykkää. Huipullakin se paras tulos tulee, kun nautit pelaamisesta ja tekemisestä. Huipulle pääseminen ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa. Ylipäätään frisbeegolfissa on sanonta ”most fun wins.” Se hauskanpito on ylipäätään mielestäni se tärkein juttu, Seppo päättää.